dimecres, 21 de setembre del 2011

"on entra el Sol no hi entra cap metge"


El funcionament del cos humà i el caràcter d’una persona estan influïts per la llum i reaccionen als canvis tant en la intensitat com en les freqüències electromagnètiques dels colors. És cert que actualment passem més hores en els espais interiors on hem d’emprar la llum artificial que no pas en contacte directe amb la llum natural. 
Una adecuada exposició a la llum del sol millora la qualitat de les emocions, reforça el sistema inmunològic, augmenta la resistència física i regula l'insomni.  A qui no li ha passat que, quan els dies estan ennubolats, es troba més trist i amb menys vitalitat? Aquesta sensació que experimenta una gran majoria de persones té una explicació científica, ja que la manca de llum solar influeix directament en l'estat d'ànim. Finlàndia i Noruega, països amb llargs hiverns sense llum, reflexen els índexs de depressió i suïcidis més elevats de tot el món.
La ciència ha demostrat que la llum solar influeix directament en múltiples processos biològics humans, concretament en els relatius al sistema endocrí, nerviós i inmune. 
La manca de llum solar natural té les mateixes conseqüències que una mala dieta: ansietat, disminució de les defenses o palidesa. En aquest sentit, resulta significatiu comentar que les condicions de treball i la qualitat de vida no són les mateixes per als treballadors que treballen en torns de dia que per als que ho fan per la nit. 
El potencial terapèutic d'una exposició adient al sol reporta una sèrie de beneficis que ajuden a millorar la nostra qualitat de vida:
  • Millora la resistència física.
  • S'enforteix el sistema inmunològic.
  • Estimula la capacitat d'atenció i aprenentatge.
  • Redueix la gana.
  • Minimitza les actituds agressives i millora el caràcter.
  • Incrementa la tolerància al cansament i estrés.
  • Té acció preventiva en el risc de tumors.
  • Regula els cicles de son i el rellotge biològic.
  • Produeix vitamina D.
  • Contribueix a aliviar reumatismes, artrosis i artritis.
En definitiva, el sol és un remei natural i que està al nostre abast, la qual cosa ens dóna una bona raó per a deixar de ser tan noctàmbuls i gaudir més de la llum del dia.

Per això també, hem de valorar com utilitzem la llum i els colors a l’habitatge. Unes bones finestres i colors clars a les parets facilitaran la captació de la llum natural.

La  llum  natural  representa  un  estalvi  d’energia  (la il·luminació artificial pot suposar un 20 % de la despesa d’una llar) i a més rebem la influència de la major part de les ones electromagnètiques de la radiació solar.
Solucions per captar l’entrada de llum natural: claraboies, galeries, finestres grans... ens poden permetre escurçar la dependència de la llum artificial. Fins i tot en cases antigues, avui podem emprar tècniques com la dels tubs captadors de llum solar, que ens permeten fer arribar la llum natural a través d’un tub reflactor. Un habitatge saludable ha d’aprofitar eficaçment la llum i energia que ens envia el Sol.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada