dilluns, 19 de novembre del 2012

Fem que la nostra llar sigui sostenible.


En el moment d’adquirir un nou habitatge, tant si es tracta d’un de nova construcció o un de segona mà, ens hem de fixar en les característiques bioclimàtiques de l’edifici per assegurar l’aprofitament de les característiques climàtiques de l’entorn i disminuir el consum energètic, i aconseguir així una llar sostenible. Cal que aconseguim un gran nivell de confort tèrmic, tenint en compte el clima i les condicions de l'entorn mitjançant l'adequació del disseny, la geometria, l'orientació i la construcció de l'edifici adaptat a les condicions climàtiques del seu entorn. Hem de jugar només amb les característiques locals del medi (relleu, clima, vegetació natural, direcció dels vents dominants, insolació, etc.), així com el disseny i els elements arquitectònics, sense utilitzar sistemes mecànics, que més aviat es consideren com a sistemes de recolzament.
Haurem de tenir en compte:
L’orientació: una bona orientació de la llar és bàsica per a l’aprofitament màxim de l’energia del sol. Les estances de major activitat, com el menjador i la sala d’estar, cal que estiguin situades a la cara sud, que és la més lluminosa i calenta; els dormitoris a la cara est per aprofitar l’escalfor del sol pel matí i la resta de les estances com la cuina, el passadís i els lavabos a la cara nord i oest ja que en general són més fredes i fosques.

La forma: Els habitatges compactes tenen menys pèrdues de calor, així com els de forma allargada en l’eix est-oest que els permet aprofitar passivament l’energia del sol.

La Il·luminació: la il·luminació natural a la llar és important per aprofitar la llum del dia i evitar crear-ne d’artificial, fet que fa augmentar innecessàriament la despesa energètica. A més, la llum del sol és més reconfortant que la llum elèctrica ja que entre d’altres motius estimula la pigmentació de la pell i la producció de vitamina A.


 • La ventilació: disposar d’obertures almenys a dues façanes diferents de la casa és un gran avantatge per afavorir la ventilació creuada i refrigerar la llar un o dos graus a l’estiu o renovar l’aire de la casa durant l’any. La casa s’ha de ventilar cada dia per mantenir l’ambient interior higiènic i sa, eliminar partícules contaminants, males olors i l’excés d’humitat.

Reguladors de la calor: les persianes, cortines, tendals i inclús la presència de plantes al replà de la finestra són sistemes que permeten jugar amb l’entrada de llum del sol a la llar i mantenir el confort ideal de temperatura a l’interior.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada